💥COACH TALK – THE WEIGHTLIFTING BELT 💥
Tijdens de trainingen is het regelmatig een onderwerp van gesprek. De weightlifting- belt (riem). Uit deze gesprekken zijn er twee groepen te onderscheiden. De groep die de riem tijdens de gehele training of een gedeelte daarvan draagt, en een groep die nooit de riem draagt.
De groep die gebruik maakt van de riem geeft aan dat het de (onder)rug ondersteunt, beschermt en hen bewust maakt van het onderhouden van de juiste techniek van o.a. squats en deadlifts, en deze zelfs bevorderd.
De andere groep die geen gebruik maakt van de riem geeft aan, dat zij beschikken over voldoende rompstijfheid, en kracht van o.a de spieren rondom de wervelkolom.
Kloppen deze argumenten wel?
Verschillende onderzoeken bevestigen inderdaad dat het dragen van een riem, de (lagere)rug en romp spieren inderdaad helpt ondersteunen. Mits er voldoende “intra-abdominale” druk wordt gecreëerd.
Voor het creëren van intra-abdominale druk nemen we een grote ademteug (buikademhaling), en spannen we de buikspieren aan, bracing. Het resultaat hiervan is dat de druk binnenin de buikholte, de abdominale cavity toeneemt. Beheersing van de juiste ademhaling en bracing techniek is hierbij dus van belang.
Voorbeeld: probeer de buikholte eens voor te stellen als een ballon. Wanneer we lucht in de ballon blazen wordt de ballon groter.
Beeld je nu eens de core-spieren in als een stretch bare band rondom de ballon. Nogmaals blazen we de ballon op maar nu met de elastische band eromheen. Door de elastische band kan de ballon minder toenemen in omvang op de plek waar de band zit. Met als resultaat dat de druk in de ballon (buikholte) toeneemt, de intra-abdominale druk vergroot.
De riem kan worden gezien als een stijve band, een extra stevige laag over de flexibelere buikspieren. De band remt de uitzetting van buikspieren bij het aanspannen. Hierdoor is het mogelijk om meer intra-abdominale druk te creëren. En het geeft een extra weerstand om tegen te brace.
De riem kan worden gebruikt als hulpmiddel, maar is zeker geen vervanging van een slechte techniek, en,- of zwakke core,- rompspieren.
De combinatie van de ademhaling, bracing, en op de juiste manier gebruik maken van de riem zorgt ervoor dat de core,- rompspieren stijver en stabilier zijn.
Ook zijn we instaat tot het onderhouden van voldoende mate van rompstijfheid bij een hoger volume van herhalingen, en zijn we geneigd explosiever te bewegen.
Om te voorkomen dat we passief worden in het gebruik van de riem, en daarmee feitelijk de core aan het verzwakken zijn, is het advies de riem niet constant te gebruiken.
Veilig trainen en met de juiste techniek zou altijd het streven moeten zijn, een riem kan hierbij helpen. Wil jij een riem gebruiken, doe dat dan ook op de juiste manier. Oefen eerst met lichtere gewichten, en wees zeker van de juiste adem en brace technieken. Alvorens de riem wordt ingezet bij maximaal pogingen. Maak het jouw tweede natuur.