Image Alt

SC -Arsenius

💥 COACH TALK – UNILATERALE TRAINING 💥

In de meeste trainingsprogramma’s zien we vaak een breed scale van bi-laterale oefeningen o.a. de squat, deadlift, press, row en soms snatches en cleans.

Voor het effectief ontwikkelen van “absolute” kracht, kracht in symmetrie, en corrigeren disbalans van kracht, is de toepassing van alleen bi-laterale oefeningen onvoldoende inclusief.

Wanneer we het hebben over bi-laterale kracht, dan is het vaakvoorkomend dat het geheel minder sterk is dan de som der delen. De totale kracht van beide tegelijkertijd samenwerkende ledematen is lager dan de totale kracht van beide ledematen die individueel van elkaar werken, ook wel het “bi-lateraal deficit” genoemd.

Het bi-lateraal deficit (a-symmetrie) van kracht in combinatie met bi-laterale oefeningen bijv. bij de squat is het naar alle waarschijnlijkheid dat de sterkere dominate zijde compenseert voor de zwakkere zijde en hiermee a-symmetrie van kracht verdoezeld en op termijn blessure kan veroorzaken.

Unilaterale training,- oefening kan het bi-lateraal deficit verminderen. Literatuur uit onderzoeken beschrijven dat wanneer er alleen één zijde unilateral wordt getraind, en in kracht toeneemt, de andere zijde daar ook voordeel van heeft. Zelfs wanneer de zwakkere zijde tot totale vermoeidheid wordt getraind, en de sterkere zijde niet, dan lijdt dit niet tot kracht verlies van de sterkere zijde.

De unilaterale trainingsmethode kan daarom dan ook handig worden ingezet bij blessure, om de geblesseerde zijde te versterken.

Hieruit kunnen we suggeren dat de meeste sporters inmens veel profijt kunnen hebben van de toevoeging van unilaterale training,- oefening. Waarbij één deel van lichaam actief is.

Intressant? Naast de boven beschreven effecten, kleven er meer voordelen aan unilaterale training. In een later blog hierover meer.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About