Image Alt

SC -Arsenius

💥COACH TALK – VOEDING & GEDRAG 💥

Bij het maken van keuze omtrent de gezondheid en met name die we maken m.b.t voeding geven de meeste van ons aan de voorkeur te geven aan ‘gezonde’ voeding en de behoefte te hebben om gezond te willen eten.

Ondanks dat we dit uitspreken slagen we er herhaaldelijk niet in om daar consequent naar te handelen en zijn we vaker geneigd te kiezen voor het ‘ongezonde’.

Verschillende onderzoeken weergeven dat veel gedragingen gedachteloos worden uitgevoerd en met name die met betrekking tot voeding. Het gedrag komt dus niet altijd overeen met de behoefte en bewuste voorkeur.


Wat maakt de keuze dan voor gezonde voeding en gezondheid nu zo moeilijk en waarom worden bijvoorbeeld langeretermijndoelen vaak gedwarsboomd door het directe verlangen en overige uiteenlopende psychologische factoren. Laten we er een aantal hieronder beschrijven.

Onbewust, bewust: een van de eerste fase waarvan we ons bewust van zouden moeten maken is dat de keuzes m.b.t voeding voornamelijk ontstaan vanuit ‘onbewuste’ verlangens. Dagelijks maken we zo’n 200 voedsel gerelateerde keuzes, waarvan we instaat zijn er maar een aantal van te benoemen.

Wanneer we kiezen voor teveel en/of (on)gezonde voeding, zijn we vaak niet instaat geweest bewust de korte termijn voor- en nadelen af te wegen tegen het directe verlangen.

Daarnaast houdt het directe verlangen hierbij ook weinig tot geen rekening met de mogelijke langere termijn effecten op de gezondheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld overgewicht-, hart en vaatziekte-, en suikerziekte.

Voor gezonde voeding geldt dat de voordelen over het algemeen direct en op korte termijn al merkbaar zijn, maar ook hier geldt dat de langere potentiële voordelen onzeker en te ver in de toekomst liggen.

Het is namelijk in beide gevallen niet gegarandeerd dat we per definitie juist wel of niet ziek worden van te veel en/of (on)gezonde voeding.

Verleidingen: in de opvolgende fase en wanneer we in eerste instantie weerstand hebben kunnen bieden tegen het directe  en onbewust verlangen, worden we vaak alsnog verleid door verschillende omgevingsfactoren, denk hierbij aan o.a. reclame op de radio,- tv en sociaal media waarin ons (on)bewust verlangen wordt bevestigd en opnieuw wordt aangewakkerd.

Het doel van de reclame is o.a. het creëren van bewust,- onbewust verlangen en het uitlokken van een onmiddelijke reactie van gevoel, verlangen en genot.

Zelfbeheersing: zoals hierboven beschreven maken we veel van onze keuze zonder dat we er daadwerkelijk bewust van zijn en vanuit automatisme en gewoonten.

Naast (on)bewuste gewoontes en verleidingen, is zelfbeheersing ook onderdeel in het maken van keuze. Zelfbeheersing is één van de verschillende fase die we doorlopen om hier weerstand tegen te kunnen bieden. We zijn extra kwestbaar voor het verliezen van zelfbeheersing wanneer we moe, gestrest, hongerig of aan één of aan meerdere van deze factoren onderhevig zijn. De grenzen van zelfbeheersing vervagen met als gevolg dat we de langere termijn doelen uit het oog verliezen; “wat maakt die ene keer nu uit!”. Niets is minder waar.
We zijn geneigd individuele gevallen van ‘ongezonde’ keuze los van elkaar te zien in plaats van een opeenstappeling van meerdere missers en te geloven dat we het voortaan beter zullen doen.

Samengevat: eerder hebben we beschreven dat de intenties en acties m.b.t de keuze van voeding niet altijd met elkaar overeenkomen en zeker niet altijd consistent zijn door o.a. het bevredigen van directe primaire verlangens waarbij er geen rekening gehouden wordt met de mogelijke gevolgen op de langere termijn het onbewust handelen en het verliezen van zelfbeheersing.

Het is belangrijk deze fasen te erkennen en hiervan bewust te worden om ze beter te kunnen begrijpen manage en om missers m.b.t tot de gezondheid zoveel mogelijk te beperken.

Een handig hulpmiddel is het maken van duidelijke specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdgebonden
doelen waarbij het gevoel van voortgang van kortere termijn doelstellingen motiveert en als onderdeel is voor het creëren van momentum richting het grotere doel “een leven lang gezond”.

Kiezen voor gezondheid, superbelangrijk maar soms best lastig. Begrijpelijk. Hulp nodig? Wij helpen jou graag!

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About