π‘π Laten we eens kijken naar het concept ‘meten = weten’ in de context van fysieke training (weerstandstraining/- cardiovasculaire).
β’
Meten = weten: “logmeting en registratie verwijst naar het in de praktijk bijhouden van een logboek en het vastleggen van verschillende trainingsgegevens en de voortgang van training”.
β’
πβοΈ Door een logboek bij te houden kan jij jouw prestaties volgen, doelen stellen en waar nodig bijstellen en aanpassen. Je ontwikkelt een document van voortgang en waardevolle inzichten in de loop van de tijd. Door deze informatie bij te houden kan je patronen van sterke en verbeterpunten beter identificeren. Het geeft een weergave van zowel kleine als grote overwinningen. In conclusie, fysieke training en het bijhouden van een logboek gaan hand in hand.
β’
ππ Je kunt de trainingsgegevens tot in de details vastleggen zoals o.a. de uitgevoerde oefening(en), het aantal sets en herhalingen, het getilde gewicht en de duur van elke trainingssessie.
β’
Onderstaand 5οΈβ£-tips:
1οΈβ£π‘. Kies een format die voor jou werkt, denk hierbij bijv. aan de pen en papier (notitieboek).
β’
2οΈβ£π‘. Beschrijf alle relevante details zoals de uitgevoerde oefening, sets en reps. Het gebruikte gewicht en overige details die voor jou van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij bijv. aan de gemoedstoestand voor/- tijdens en na de training.
β’
3οΈβ£π‘. Beschrijf en stel realtische doelstellingen. Een duidelijk specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden doel (SMART). Bovendien, een duidelijke doelstelling en het hebben van een visuele weergave van jouw geleverde inspanningen en prestaties kan als herinnering dienen van hoe ver je bent gekomen en een aanmoediging zijn om door te gaan.
β’
4οΈβ£π‘. Consistentie. Wees consistent in het bijhouden van jouw logboek. Neem na elke training een moment voor het bijwerken van jouw logboek voor o.a. het bijhouden van jouw progressie en in het identificeren van trends en informatie die van invloed kunnen zijn voor toekomstige beslissingen omtrend jouw trainingen.
5οΈβ£π‘. Kijk en analyseer. Neem periodiek de tijd voor het bekijken en analyseren van jouw gegevens. Zoek naar patronen, verbeterpunten en zaken die de aandacht nodig hebben. Kritisch reflecteren op jouw eigen prestatie(s) geeft waardevolle informatie omtrent jouw trainingsroutine en geeft de mogelijkheid tot het maken van aanpassing(en).
π Onthoud, fysieke training is een persoonlijke reis. Het bijhouden van een goed georganiseerd logboek π kan jou in deze reis gezelschap bieden. Omarm het proces en geniet van de voordelen van een gezond en fit fysiek πͺπ»π In conclusie, fysieke training en het bijhouden van een logboek gaan hand in hand.